2010 m. balandžio 6 d., antradienis

Greitpuodis

Šį puodą sugalvojo prancūzų fizikas Denis Papen dar 1679 m. Aišku, jis tada nebuvo toks, koks dabar :-). Iš pradžių puodas buvo uždarytas hermetiškai, todėl buvo pakankamai pavojingas, be to, maisto reikdavo laukti kelias valandas, nes turėdavo nukristi spaudimas puodo viduje. Šių laikų greitpuodžio dangtyje yra vožtuvas (ar keli vožtuvai), kurio pagalba reguliojamas spaudimas puodo viduje, baigus virti maistui, garus galima greitai išleisti.
Kuo gi "geras" toks puodas? Visų pirma, jo pagalba taupomas laikas ir energija (elektra, dujos), kadangi maistas pagaminamas 3-5 kartus greičiau, nei įprastame puode (radau, kad elektros sunaudojama 2 kartus mažiau). Visų antra, nereikia prieš tai atšildyti užšaldytų maisto produktų, nes atšildymas ir gaminimas vyksta tuo pačiu metu (na, beveik tuo pačiu). Visų trečia, maistas išsaugo daugiau naudingų medžiagų, nepraranda natūralios spalvos ir "pasižymi aukštomis skonio savybėmis".
Greitpuodyje galima gaminti praktiškai viską, išskyrus produktus, kuriuos verdant susidaro daug putų arba gaminant jie "spjaudosi" (neradau tinkamo žodžio): perlinės kruopos, avižiniai dribsniai, džiovinti žirniai, makaronai, kompotai (ypač obuolių) (nes "prispjaudys" vožtuvus :-)). Šiuos produktus gaminti galima greitpuodį naudojant kaip įprastą puodą. Neapsimoka virti tų produktų (pvz., žuvies), kurie ir taip greitai išverda, nes galime pervirti.
Kiek kas verda greitpuodyje:
Morkos - 5-9 min.
Jauni burokėliai - 10-15 min.
Seni burokėliai - 20-35 min.
Bulvės su lupena - 15 min.
Jaunos bulvės - 5-10 min.
Viščiukas - 15-20 min.
Vidutinė višta - 20-30 min.
(pati laiko nenuiminėjau, tiesiog radau tokius laikus).
Reikia atsiminti, kad skysčio užvirimui reikia daugiau laiko, nei paprastam puode. Todėl iki užverdant viryklė nustatoma ant maksimumo, o užvirus (kai pradeda šnypšti vožtuvas) - ugnis sumažinama. Negerai, jei verdant labai gausiai veržiasi garai.
Kitos virimo ypatybės:
- nestatyti virti be vandens (?). Minimalus skysčio kiekis turėtų būti 2 stiklinės. Daugiausiai galima pripildyti 2/3 puodo, o jei verdame "tinstančius" produktus (sausas daržoves) - pusę puodo;
- galima prieš verdant apkepinti produktus atvirame puode, paskui sudėti likusius produktus, vandenį ir virti greitpuodžio režime;
- galima troškinti nedideliame skysčio kiekyje.
Ir rusiška nuoroda apie greitpuodžius.

1 komentaras:

  1. Bandau žmonai vakarienę pagaminti ... Mėsą greitpuodyje verdu jau pusvalandis. Tuo metu keptuvėje pakepinau daržoves (šiek tiek spirgų , svogūną , porą , morką ). Bandysiu atidaryti greitpuodį , sudėčių bulves , raugintus kopūstus , pakabintas daržoves ir vė uždarysiu ...🤔

    AtsakytiPanaikinti